luni, 20 mai 2013

Mirosul


         Câte arome sau mirosuri diferite credeți că poate simți nasul vostru? Răspunsul: cam 10.000. Cum poate nasul distinge între mirosul unu trandafir și al unui dihor?
            Până recent, oamenii de știință nu știau cum funcționează simțul mirosului. În prezent, știm că oamenii, și mamiferele în general, detectează mirosurile folosind cel puțin 1000 de gene diferite. Aceste gene pot fi găsite în fiecare celulă din corp, dar sunt active numai în celulele din nas. Această descoperire, spun oamenii de știință, le oferă pentru prima dată înțelegerea modului în care funcționează simțul mirosului. Unul dintre ei spunea: ”Pana acum aveam prea puține cunoștințe despre sistemul olfactiv, dar aceste descoperiri deschid calea pentru studii fascinante la nivelul molecular.”
         Cercetătorii ne spun că fiecare genă diferită pare să fie proiectată ca să răspundă la un set mic de mirosuri apropiate. Când fiecare grup de gene își împlinește funcția, întregul sistem poate recunoaște toate mirosurile pe care le simțim. Aceste gene transmit semnalul la terminatiunile nervoase din nas și de acolo la o regiune mică din creier numită bulbul olfactiv.
Acum după ce au fost identificate genele mirosului, cercetătorii spun că pot să descifreze felul în care sunt detectatate mirosurile și felul în care creierul interpretează aceste semnale. Simțul mirosului se bazează pe un sistem foarte elegant și foarte sofisticat. Imaginați-vă că la baza acestu sistem se află 1000 de gene și fiecare dintre aceste gene este în esența un program proiectat pentru a decodifica și identifica aromele sau mirosurile pe care le simțim.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu